Aa shit alltså, 3 dagar kvar. Det ska bli så o-b-e-s-k-r-i-v-l-i-g-t najs. Är så nyfiken och exalterad, jag har ju ingen aning om hur det kommer vara alls. Jag hoppas att det är lite härligt väder iaf, det hade varit så skönt hihi men vill inte hoppas på för mycket eller ha för mycket förväntningar. Men så 10.20 åker jag från Kaunas på onsdag förmiddag och 13.20 går flyget från Vilnius. Då mellanlandar jag i Milano innan nästa flyg till Cagliari där jag landar 19.15 och då blir jag upphämtad så jag är faktiskt väldigt nöjd med förbindelsen, ganska perfekta flygtider ju! 
 
Så idag har jag ägnat nästan hela dagen åt att fixa med packningen :P det blir två kartonger som skickas till Cagliari och en som kommer till Karlstad! De kommer och hämtar paketen härifrån på tisdag och levererar det också vid dörren så det löste sig bra :D Till Karlstad tar det 3-5 dagar och till Cagliari 4-6. Så det har jag dolat med lite idag, också åker jag med 2 resväskor och en liten resväska. Det är ju såå mycket som ska med! Jag har med mig i princip allting (täcke, kudde, filt etc) fast inte typ porslin då.. men det tror jag inte ens jag behöver ha med... 
 
Så sen kommer inte Viola förrens på lördag - pirrigt! Ingen aning om vad jag ska göra fram tills dess. Ska nog försöka fixa iordning mitt rum lite och utforska lite i området med att gå på promenader och sådär. Och redan på torsdagen så åker jag nog till Fabrizio på Erasmus-kontoret där och säger hej också går igenom schemat och så med honom för sen börjar ju skolan på måndag den 3e oktober då :D Ska försöka ta en del bilder också.
 
Men så nu då, nu är jag ju ändå fortfarande i Kaunas även om hjärnan redan har åkt iväg. Imorgon har jag skola 8.30-14.00 då har vi Research-delen av public helath som är för att hjälpa oss inför vårt forskningsarbete som vi ska skriva under nästa år tror jag det blir. Så det är lite om olika forskningar och vad det finns för regler med statistiker och undersökningar osv. Efter skolan så ska jag stanna kvar med två kompisar också ska vi göra en presentation som vi har i Research dagen efter, på tisdagen. Då har vi också colloquium i samma ämne, men det är det sista jag gör! Så en presentation och ett colloquium kvar - thats it! Sen ska jag gå och skriva ut boardingkorten imorgon också så det inte blir något krångel med det i sista sekund, och fila ihop det sista på packningen, ska byta ut en kartong mot en annan tror jag. Men annars blir det nog en del plugg då eftersom jag har provet på tisdag. 
 
Men så nu ska jag kojjsa för imorgon blir en ganska lång dag. Förkylningen blir bättre för varje dag förresten så det är bra, och känner mig inte alls hängig eller så längre :) Tänker på er därhemma <3 Älskar er <3 <3 <3
 
 
Skickar med en bild som Georgia tog när jag försökte styra upp packningen lite..... 
 
 
Jag tänkte göra ett inlägg angående att jag åker på Erasmus detta året! :) Det kan säkert vara fler som är sugna på det så då kan det vara kul att veta lite mer. 
Så nu går jag alltså 4e året och de året som är bäst att åka är 4e alternativt 5e året, det är lättast dessa åren eftersom efter 3e året har alla i europa som har 6-årig läkarutbildning läst likvärdigt eftersom dessa 3 åren är de prekliniska åren, år 4-6 är sedan de kliniska åren. 
Vilka länder som man kan åka till beror på vilka universitet som ditt universitet har avtal med. LUHS är väldigt aktivt inom Erasmus och har avtal med många universitet. En annan grej är att man bara kan åka till länder inom Europa! Så man inte tror att man kan dra till USA typ. Man kan heller inte åka till Sverige, Norge eller Danmark eftersom de har en annan uppbyggnad på sin utbildning så det är lite tråkigt (tycker de ska ändra det!). Länder som man kan åka till är: Tyskland, Polen, Ungern, Spanien, Italien, Österrike, Schweiz, Belgien m.flera! (Hade tänkt bifoga länken där man kan se alla orter men av någon anledning så fungerade inte den.) I alla länder är det dessutom flera städer som finns att välja mellan, men man konkurrerar även med de Litauiska studenterna om platserna. Till tyskland, schweiz, österrike och Spanien behöver man göra språkprov där man behöver ligga på B1 nivå. Men så jag ska alltså åka till Italien! Jag älskar Italien och tycker det ska bli så roligt! De orter i Italien som fanns att ansöka till var Cagliari (Sardinien), Rom, Florens, Perugia och Parma. Mitt första val och som jag kom in på var Cagliari som ligger på Sardiniens sydspets, så kul! Vi är 3 från LUHS som åker, så det är jag, en litauisk tjej och sen Viola som är en av mina bästa kompisar här så det är ju så kul och även en trygghet att har varandra nu när vi snart drar, det gör det hela ännu mer roligt - och tar också bort den värsta nervositeten lite! Så för att bli antagen till Italien så behövde jag inte göra något språktest men enligt rekomendationen rekomenderar de att man ligger på B1 nivå och de förväntar sig det också. Så jag har gått 2 italienska kurser, går en online-kurs på datorn och har en app (babbel) som jag försöker använda ibland - den är väldigt bra faktiskt! Så att jag i alla fall ska ha en grund och att jag sen ska kunna snappa upp språket så snabbt som möjlgt, och sen vill jag lära mig också, det hade ju varit jättekul att kunna italienska. 
 
-Hur blir man antagen? Så att åka innebär en antagningsprocess eftersom inte alla som vill kan åka såklart. Det som de kollar på är betyg, sen får man också gå på en intervju och sen kollar de även på vad man gjort utöver skolan, som till exempel att man har varit mentor för de Erasmus-studenterna som kommer hit. Det rekomenderar jag verkligen att göra till er som är sugna på att åka på Ersamus, det ger ett stort plus. Jag var mentor under mitt tredje år åt en tjej från Parma i Italien, och det var ju jättebra för också jag fick lära mig mycket om hur det är att läsa i Italien osv!  Och vissa ställen är populärare än andra. Bland litauerna är det väldigt populärt att åka till Tyskland, bland internationella är det mest populärt att åka till Spanien och Italien. Det är totalt 50 personer totalt som får åka på Erasmus (Litauer+Internationella studenter), varav topp 25 också får stipendie på 300-500€ i månaden beroende på vilket land man ska åka till (vissa länder är dyrare än andra). Detta är för att alla ska få så lika chans som möjligt att åka på Erasmus!
 
-Så varför är jag i Litauen nu då egentligen? Jo bara för att terminstarten i Italien är i oktober, här är den ju i september så jag/vi tänkte att varför inte åka hit och göra en modul innan vi åker till Italien. Så vi pratade med lärarna under våren och om det skulle kunna gå att ordna osv och de var villiga att hjälpa oss så här är vi nu! Detta gör att vi får mer fritid alternativt möjlighet till att göra en annan modul i Italien så det känns värt det att köra på nu. 
 
Så under 4e året är det alltså kliniska studier vilket innebär att vi är på sjukhuset i princip hela tiden. Modulerna som jag kommer läsa under mitt fjärde år är: Kardiologi, Pulmonologi (+Immunologi, Allergiologi, thorax kirurgi), Hematologi och Onkologi, Endokrinologi och endokrinisk kirurgi, Reumatologi, Folkhälsovård, Psykiatri och klinisk psykologi, Hud, Infektion, Barn, Gastrointestinal  och allmänkirurgi. 
 
Så jag ser jättemycket fram emot året och tror minst sagt att jag kommer lära mig mycket! Nu under höstterminen kommer jag ha Hud, Infektion, Gastrointestinal, Allmänkirurgi, Endokrinologi och Barn.
 
-Jag försökte komma på så mycket man kan tänkas vilja veta om att åka på Erasmus som jag bara kunde komma på, men hör bara av er om det skulle vara något som jag har missat! Och full lista över alla orter finns på universitetets hemsida. 
 
Tack för mig! :) 
//Sara
Hej hoppas det är bra med er därhemma :) Och vad roligt att Sverige vann ännu en gång! 
 
Nu ska jag sova snart så kommer skriva lite kort bara. Colloquiumet (ett lite större prov) igår gick sådär, men helt okej! Och presentationen gick bra! :) Så det var ändå bra faktiskt. Han skullle skicka betyget på mejl nu i veckan. Så igår var det en lång dag med skola 8.30-17, när jag kom hem så kastade jag mig snabbt i mig lite mat innan jag skulle iväg på bio! Ett perfekt kvällsnlöje efter en lång dag ju. Jag blev medbjuden av några kompisar från 6e året för de hade haft sin tenta på måndagen, så egentligen ville de gå i måndags men de sköt upp det tills tisdagen eftersom jag inte kunde på måndagen pga proven så det var ju jättesnällt! Verkligen roligt. Och Amanda var med också :D Så vi var på Bridget Jones Baby och den var så bra! Älskar Bridget Jones-filmerna, de är så ärliga typ. Och det är också en sån film som det är kul att gå ett gäng och gå och se så det var ju perfekt! :) 
 
Idag vaknade jag tyvärr upp med en förkylning, men alla går runt med förkylningar nu så jag väntade nästan bara på det! Hoppas att idag var värsta dagen och att det känns bättre imorgon, det var sådär så att det nästan känns som att man blivit överkörd av en traktor när man vaknade..  Har åkt på lite feber också så peppar peppar att jag vaknar upp piggare imorgon. Men sen så är det ju så att jag har colloquium imorgon också (jag veeet) så ingen vila ingen ro. Men jag tog det ändå lugnt på förmiddagen och tog min tid för det behövde jag. Sen hade jag lite på Erasmus-kontoret att göra så jag gick dit och efter det blev man ju på bättre humör igen också! Så snäll Zaneta, hon peppade och gav mig en kalender och en T-shirt (med skolans tryck) som hon tyckte jag skulle ha på mig i Cagliari! Haha. Behövde även en underskrift från vice Dean så var där och han önskade mig också all lycka till (det är ju 1 vecka kvar nu tills jag drar!!!).
 
Efter jag hade varit på kontoret så gick jag och skrev ut lite material som jag behövde för att plugga på. Sen kom Amanda och mötte upp mig och vi hade en mysig långlunch innan det bar av hemmåt och sen har jag pluggat hela kvällen. Colloquiumet imorgon är för en veckas arbete och är inom området Preventive medicine. Så det är om förebyggning av hjärt -och kärlsjukdomar, cancer, och problem relaterade med rökning, alkohol, övervikt, högt blodtryck m.m. Så då hur man ska förebygga dessa problem. Så det är ju ändå ett område som man har lite koll på sen innan. Så provet har jag 8.30 och sen är jag ledig så då kommer jag nog åka hem och lägga mig och sova/vila igen, så länge som jag vill! Hoppas att provet imorgon kommer kännas okej. 
 
Men nu måste jag sova så hjärnan ska kunna hänga med imorgon! Många varma kramar från mig <3 <3 <3 <3