Vi kör ett till inlägg här på en gång! 

Idag var det Student registration på universitetet där vi officiellt blev inskrivna som studenter på LUHS (Lithuanian University of Health Science). Klockan tio skulle man befinna sig på plats men eftersom att jag inte hade sett studentrummet än osv så var tanken att åka dit först och kolla för att sedan avgöra om det helt enkelt var så illa så att vi inte skulle kunna bo där, speciellt eftersom Awaz och hennes pappa inte alls tyckte om det. Vi skulle äta en god frukost på ett café här i gamla stan och förhoppningsvis också hinna till en mäklarfirma för att kolla på alternativa hyreslägenheter. MEN så skulle jag (miss know it all) ställa klockan, vilket jag gjorde i och för sig… men inte hade jag tänkt på att ställa om klockan sen jag kom till Litauen och här ligger de +1h. Det tog ett tag innan någon av oss märkte detta så frukosten på cafét, besöket på mäklarfirman samt studentrummet förvandlades till ”BENEN PÅ RYGGEN” så att säga till universitet. Vi gled in så fint där runt 09.59. Några problem? Aldrig! ;)

Väl på universitet registrerade vi oss, bankmän var där och hjälpte oss öppna bankkonto, mäklare fanns på plats samt att vi fixade busskort och litauiska telefonnummer. Vi fick schema för höstterminen också. Vi läser våra kurser i block, dvs. en kurs i taget, kurserna varierar i längd allt mellan 3-12 veckor. Under varje kurs har vi delprov och sen en sluttenta på hela kursen & börjar med nästa kurs. Delproven räknas också in i kursbetyget så det gäller att hänga med från början. Dock löper Litauiskan samt latin under hela terminerna vid sidan av de andra kurserna. Vi börjar med 4 stycken 3-4 veckors kurser innan den tunga anatomin kommer i slutet av november. Men först har vi två veckors introduktion där vi bara ska få komma in i vår nya vardag innan plugget börjar, det tycker jag känns jättebra!

I min klass är vi 92 personer och inom klassen är vi uppdelade i 7 mindre grupper. Det är väldigt blandade nationaliteter Svenskar, norskar, tyskar, libaneser, spanskar, fransmän, israeliter och till & med någon från ecuador så det är superkul :D

När vi var klara på universitetet så hängde jag med en del av mina blivande klasskamrater. Många jättehärliga personer som jag är säker på att jag kommer komma bra överens med J Sen var det dags att åka ut till studenthuset som vi kan kalla det egentligen. Ett 10 våningshöghus som står rätt ensamt en bit utanför stan, men detta är inget vanligt höghus. Det är proppat med internationella läkarstudenter vilket faktiskt känns rätt knäppt. Jag förväntade mig det värsta och bestämde mig för att bara se möjligheter. Och vad hände då ???? Jo, det var inte alls illa! Som ett litauiskt ”körsbärsvägen”… ;) Det enda problemet var att jag & Awaz blivit tilldelade ett singelrum att dela på istället för dubbelrum, dvs. ett skrivbord m.m. Det är ungefär 20 personer på varje våning. I varje dörr i korridorerna så kommer man in i en liten hall där det finns två rum. Ett singelrum och ett dubbelrum. Det är antingen killar eller tjejer, de mixar inte och dessa två rummen delar också på ett badrum. Det finns kylskåp i varje rum, samt micro och vattenkokare. Våning 1 är finast sen 2 osv. vi bor på våning tre så vi är glada! Köket delar hela våningen på och består av två spisar, de flesta köper kokplattor till rummen.

Att utan mutor få byta rum var omöjligt. Lite choklad hade underlättat processen, det är sant! Vi fick hjälp av en superschysst andraårsstudent, Hani, som genom sitt snea leende och hundögon tillsist fick igenom bytet. Tack! :D Så nu har vi ett stort och fint rum på tredje våningen. Hittills står singelrummet tomt så förstå hur skönt det vore om det förblir tomt, då kanske det blir så att vi tar varsitt rum faktiskt. Men det får vi se då ;D För ett stort rum betalar vi 1000kr/månaden/pers.

Ikväll ska vi ut och äta något samt åka och städa rummet. Ni läste rätt. Uppgraderingen kom inte smärtfritt, vi får alltså städa rummet själva (vanligtvis flyttstädas det av städpersonal). Men det verkar vara livet som förstaårsstudent, att bli överkörd alltså. Det är ingen idé att försöka spela stark och bestämd – det är de som bestämmer så isåfall är det bättre att le ;D

Varma kramar Sara! 

 
Hej!!
Igår eftermiddag landade jag i Vilnius och efter lite om & men var jag framme i Kaunas vid niotiden. Så fort jag landade fick jag egentligen alla fördomar angående litauen & litauer bekräftade. Byxor som sitter för högt upp, klackskor utan hälrem, tunna blonda korta hår och ja, väldigt mycket alá 90-talet helt enkelt. Det är något med deras barska ansiktsuttryck också, de flesta ser extremt farliga och arga ut. Samt att det var länge sen jag såg så många och så tajta armani t-shirtar på en och samma gång. Halleluja! Sen är det ju så att litauen är inte sverige (det vet jag), det var bara ottur att Gud tappade en säck med sot över landet i öst. 
 
Bussen mellan Vilnius och Kaunas tar lite drygt 1,5 timme. Vid det här laget var jag så nöjd att jag ens kommit på rätt buss så trots att det luktade gammal prutt lutade jag mig tillbaka och lysnade på bra musik och då började saker kännas bättre. I bussen insåg jag att litauen har bra dubbelfiliga vägar, viltstänsel, mitträcke, lyktstolpar samt hastighetsbegränsningar. Så litauen är kanske inte så olikt Sverige ändå? Litauen har också europas snabbaste internetuppkoppling, man kan nästan säga att jag bytt upp mig!? På busstationen i Kaunas mötte Awaz och hennes pappa upp mig. De hade inte alls tyckt om studentboendet så de hade åkt och tagit in på hotell direkt. Jag tyckte det kändes jättetrist att behöva åka ut dit själv och sova så de hade fixat en extrasäng till mig i deras rum. Jättesnällt verkligen! Så där sov vi så gott, familjen Hashim + Sara. 
 
På kvällen gick vi ut och åt i gamla stan i Kaunas. Finns inget ont att säga om Kaunas faktiskt, det är en jättemysig och trevlig stad. Jag är säker på att jag kommer trivas bra här och att staden kommer kännas som mitt hem en vacker dag. En stad med mycket potential och roligheter bara man själv vill. Detta kommer bli bra!
 
Varma kramar Sara
 
 
 
 
 
2 dagar kvar! vilket känns jättekonstigt. De flesta har säkert panik och man börjar ifrågasätta. Precis allt. Flytten, landet, studietempot & läkaryrket i sig självt. Stress också över att lämna familj och vänner och åka till ett land där du aldrig varit förr, inte kan språket och du vet inte hur ditt boende ser ut. För min del så känner jag mig redo. Jag ser fram emot torsdag nu, jag skickade in min ansökan till universitetet för 9 månader sedan och tankarna har gått mycket upp & ner men samtidigt vet jag vad jag vill. Jag är övertygad om att det kommer bli jättebra och att det kommer gå jättebra att bo tillsammans med Awaz. Det blir mitt tredje nya land på två år att bosätta mig i, ja jag känner mig rutinerad och tror att man snabbt kommer komma in i den nya vardagen ;) Jag tror att det faktum att både familj, vänner och jag själv vant mig vid att inte vara hemma i karlstad underlättar min flyttångest en hel del. Det är ingen som förväntar sig att jag är hemma på ett sätt och jag är inte van att vara här. Sen att min underbara mamma kommer ner till kaunas på lördag lugnar mig en hel del också! 
 
Jag kommer bo i studentkorridor i anslutning till universitetet, något som skolan erbjuder till alla förstaårselever. Så där kommer jag och Awaz dela ett rum men jag är osäker på om det är toa på rummet faktiskt. Jag hoppas verkligen det men det återstår att se när jag kommer fram! Awaz kom åkte dit idag och jag hoppas att hennes resa gått jättebra :D Jag pratade med henne igår och då var hon inne i en liten svacka. Känns dock jätteskönt och roligt att bo med någon i samma klass och i mitt fall även från samma stad! :) 
 
Idag har jag varit på vc och tagit både vaccin mot tuberkulos och sista twinrix sprutan. Det var lite halvt om halvt om jag skulle få ta tbc dock då jag reagerade relativt starkt på testdosen men förmodligen är det mykoplasman jag drog på mig för ett par år sen som spökar. Sen har jag packat, tänkt på packning och tvättat. Nu kom jag precis hem från stan och träffat lite kompisar & ska slänga upp tvätten, lägga in en ny och sen åka till mormor och hänga lite! :)