Hej! Jag har haft en riktig rivstart på veckan och just nu sitter jag på flygplatsen i Rom och väntar på mitt nästa flyg mot Budapest. Men jag börjar med att berätta lite om helgen som var och veckan!

Så i lördags så åkte vi på en trip till en stad (liten stad hehe) på Sardinien som heter Ogonzolo. De har ungefär 2000 invånare och fet tog ungefär 2,5 timme dit med buss. Det var erasmus-organisationen ISAWO som anordnade tripen och det var jättekul! Det var i en typisk italiensk by mellan bergen verkligen. Och anledningen till att det blev just hit just nu är för att det är "fest" säsong (sk. festa di strada). Så det var full hålligång med musik och en massa snacks där det var fri provsmakning så man blev mätt utan att betala ett öre! Haha nej men det var jättekul :) och vi kom hem därifrån runt nio på kvällen och då var vi så trötta så vi gick rakt hem till sängen. :p

I söndags tog vi det bara lugnt hela dagen och gjorde inte direkt något speciellt, det var skönt faktiskt och vi såg det lite som en uppladdning inför veckan.
För i måndags började vår första duty-period. Denna var i dermatologi (alltså hud) och denna var i 3 dagar. Vilket då innebär att man är på hud-avdelningen i tre dagar 8-14 men också att man efter det sen har sina vanliga lektioner, 15-19 så det är ju riktigt tufft alltså. Det blir inte mycket tid över för egna studier! Men så så hade vi det måndag-onsdag. Och det var jättebra på sjukhuset och jag lärde mig mycket! Vi är totalt 5 studenter som är på avdelningen samtidigt men så är man max 2 studenter per läkare samtidigt, så ibland var jag med någon och ibland själv. Och man får göra lite som man vill pch vad man är intresserad av man är rätt självgående. Så kanske man var på 2 ställen varje dag och det som var var: dermatologi generell, MST (smittsamma överförbara hudsjukdomar), dag kliniken, hud-kirurgen, hud barn, allergiologi, psoriasis-mott och onkologi. Så man hann ju inte vara överallt men det var upplagt så att det var vissa grejjer som man måste ha gjort och sen valbara. Så det man var tvungen att ha gjort var att ha sett minst 10 olika hudtillstånd och 3 kirurgiska procedurer. Så jag är jättenöjd med dessa tre dagarna och jag lärde mig mycket! Och vi fick vara med och auskultera hjärtan och lungor och använda dermatoscop och titta på leverfläckar m.m. så jag är nöjd! Och italienskan jobbar jag på men människorna omkring mig säger iaf att jag har blivit jättemycket bättre och att de är förvånade haha :D :p (vet inte om det är bra eller dåligt dock :p)

Men så igår (torsdag) var vi lediga och det var ju hur skönt som helst. Då tog vi sovmorgon och sen efter lunch gick vi till butikerna och gick och strosade lite. Sen var det dags att packa och lite sådär eftersom att idag åker jag till Budapest!
Mitt flyg imorse gick 10.15 och jag kommer fram till Budapest vid 16-tiden och nu är jag alltså på mellanlandning i Rom.
Jag är alltså påväg till SLFSUs (Svenska Läkarförbundet Students Utlands) kongress och det ska bli jättekul! Ban från Kaunas kommer och också några kompisar från Riga. Jag har faktiskt inte hunnit kolla programmet riktigt så jag vet inte så mycket om vilka föreläsningar det kommer vara och så men ska spana in det mer när jag kommer fram också kanske jag har tid att göra ett inlägg mesans jag är där! Vi ska bo på Danubius Hotel och det ska vara ganska bra tydligen så det ska bli så gött! :) Ocj faktiskt har jag inte ens hunnit googla på klädkoden för lördagens bankett-middag än... :p klädkoden är "suit" men ja, så jag virrade runt som en yr höna runt butikerna igår haha. Men en långklänning har jag med mig iaf ifall det behövs! "Suit" låter ju som att det ska vara ganska elegant!

Men så bu sitter jag alltså här på Roms flygplats och har beställt en Cappucino och en gelato helt på italienska, frågade till och med lite snärtigt om jag behövde ta med kvittot för att kunna hämta ut cappucinon vid den andra kassan - på ITALIENSKA! Inte så pjåkigt va.

Nu ska jag snart borda och jag vet inte vad det är men det är en otrolig trötthet som infinner sig så fort jag sätter mig på ett flyg, tåg eller buss. På planet hit (som bara tar en timme) hann jag somna innan planet lyfte och vaknade när det landade. En stackare som satt framför mig (vid nödutgång) hade en stor handbagage-väska som inte fick plats ovanför huvudena (eft. planet var fullt) och han fick inte ha den vid nödutgång, så frågade flygvärdinnan mig om det var okej att vi bytte plats, så för mig var det toppen eftersom jag mer eller mindre satt dubbelvikt. Men stackarn bakom nu då fick ju sitta med fötterna på handbagaget ocj därmed knäna under hakan. Jag vet inte om det var meningen att vi skulle byta tillbaka efter vi kommit upp i luften men då hade jag ju redan somnat.

Tänker på er mycket därhemma och jag ska försöka uppdatera iaf en gång från Ungern. Jag skickat med en bild från mig när jag skulle gå på duty :D

2 kommentarer

Mamma

21 Oct 2016 16:17

Verkar ju gå som tåget där borta på Sardinien😊
Bra upplägg med sjukhuspraktik kombinerat med teori och att ni har möjlighet att välja vad ni vill vara med på till stor del!
Ha en bra och rolig Ungernresa! Ser fram emot att höra vad det blir för program där!
Kram Mamma ❤️

Pappa

23 Oct 2016 08:44

Kul med italienskan, det är nog bra som du gör att försöka använda den så mycket som möjligt. Här har det blivit höstväder. Men vad jag förstår är det fortfarande helt OK väder i Cagliari, skönt för dig.
Håll i och ha kul!
DJ

Kommentera

Publiceras ej