Hej!
 
Nu har jag varit lite frånvarande från bloggen. Men har varit så skönt att bara slappat! :) 
Så i torsdags hade vi sluttentan i "Sensation and perception" (Neurologi - hjärna, nerver, känsla, öga, öra, lukt, smak etc). Och den kändes faktiskt ganska bra redan efter, kände nog på mig att jag hade klarat den. Och igår fick vi också resultaten och då fick jag det svart på vitt! Men blev såklart superglad :D Man har ändå fått in lite kläm på de här tentorna nu. 
 
Sen har jag ju redan berättat lite om ambassad-besöket i torsdags direkt efter tentan. Och på fredagen efter skolan vid 16tiden åkte vi iväg till Warsawa! 7h tog bussen så vi var där 22.30 (lokal tid). Då mötte vi upp Georgia på busshållsplatsen också kom Luise's familjevän och hämtade upp oss med bil. Det är hon och hennes man som jobbar på tyska ambassaden som bor där, sen har de också barn men som inte längre bor hemma! Så vi fick bo hos dem mitt i stan när vi var där och det var hur bra som helst. Hennes man var bortrest så det var väll lite extra bra tajming kanske. Blev jätteväl omhändertagna och hon ville verkligen att vi skulle ha en bra vistelse. När hon hämtade upp oss när vi kom så var hon redan supertaggad och ville ha med oss på en bil-sightseeing! Så vi åkte runt och såg olika monument, museer, byggnader redan den kvällen. Och att hon kunde all historia gjorde det faktiskt väldigt intressant. Det betydde jättemycket faktiskt, speciellt när man är där såpass kort tid. Lördagen gick vi runt i gamla stan och bara slukade in. Tog en kaffe i solen på torget och bara hade det bra. Sen avslutade vi eftermiddagen med shopping såklart! ;D Väldigt imponerad över Warsawa måste jag säga, slog mina förväntningar stort. Och att i princip hela deras glamla stan var nerbombad efter andra världskriget men att de bestämde sig för att bygga upp hela staden på nytt, exakt som den var. Med varenda spricka i husfasaderna samma. Man kan aldrig ana genom att se på husen, det ser bara ut som en väl omhändertagen gamla stan. Och den är gigantisk och man kan strosa runt hur länge som helst. Faktiskt är Warsawa's Old town det enda byggda på senare tid som finns med på UNESCO's världsarvslista (det fick jag iaf höra) Och det är rätt så coolt? Lite att dom visade att inget kan slå ner dem, väldigt imponerande. 
 
Så på lördagskvällen gick vi ut och partjade lite ;D Vilket resulterade i en lite senare brunch på söndagen och sen åkte vi till ett riktigt häftigt köpcenter under söndagen. Det var lagom för oss då! :P Sen gick bussen hem klockan 22.00 på kvällen och vi kom fram i Kaunas 05.20. Sen skolstart 8.30 ;) haha. Men jag sov faktiskt heeeela bussen och sen somnade om innan skolan så det gick rätt okej. Är helnjöd med helgen och det var verkligen en perfekt get-away med goda vänner! :D <3
 
 
Nya modulen
Så nu har vi börjat nya modulen- "Proffesional competence". Som är mest praktisk. Den består av två delar: Diagnostik (2 veckor) och Kirurgi (2v). Så vi är varje dag på sjukhuset. Så nu har vi diagnostik som funkar så att vi har föreläsning 1,5h på morgonen och sen 3h praktiskt, och då är det prov varje dag. Föreläsningen hänger alltid ihop med det praktiska. Så då tränar vi på varandra och går till avdelningar också, det är ganska fritt! Såklart har vi fått mööööördar läraren. Jätteduktig läkare men ah, kraven är väll stenhårda om man säger så... Men det kanske är bra, så lär man sig rätt från början. Så vi har alltså en del varje dag, vilket innebär att vi nu har haft 5 delar:
1) Generell intervju,
2) Andning (inspection, perkussion, palpation, asculation av lungor),
3) Hjärt och kärl (inspection, percussion, palpation),
4) Askultation hjärta och
5) Lever, galla, mjälte & gastrointestinal (inspection, perkussion, palpation, ascultation) 
 
Så det är såklart kul! Men mycket att lära sig med något nytt varje dag och så viktigt att det blir rätt! Så på denna modulen har vi också ett praktiskt prov som man måste klara för att ens få skriva det skriftliga. Och då får vi en riktig patient där vi ska "hitta felet" och då kunna diagnosera symptomen. Karäkterisera blåsljud mm. - träning träning träning! hahaha. Och imorgon fortsätter vi med hjärtat, men med analys av EKG som vi också hade en del förra året. 
 
Igår vaknade jag upp med fruktansvärd smärta i höften, kunde inte röra benet utan rejäl ilande nervsmärta och när jag försökte gå var det inte för sällan som benet bara vek sig av smärtan. Blev några tårar i attackerna också. Men sittande gick det helt okej. Och med nolltolerans för att missa lektion så var det bara att beställa taxi dörr till dörr och amanda fick halvbära mig. Själklart gick jag också till skolan delvis för att det är ju ändå på sjukhuset. Men första förelänsingen som är frivillig gick jag såklart inte på. Men det gick inte att få några krycker (de har seriöst inga). Jag kände ändå att det är något som blivit fel när jag sovit bara och var rätt säker på att det skulle kännas bättre redan idag. Men när skolan var slut åkte jag direkt till akuten men väntade inte på att få bli undersökt utan ville mest ha ett par kryckor bara för att sen komma tillbaka idag om det inte hade gett med sig idag. Men de hade seriöst inga där heller, och det är inget de bara säger utan det är så. Men idag, som jag trodde, så kändes det mycket bättre, ingen perfekt gång men är det något som återkommer igen så kommer jag såklart kolla upp det. Så imorgon hoppas jag på att jag är helt smärtfri från rena nervsmärtan men förstår ju att det kommer vara lite ömt runt om. 
 
 
Nu ska jag sova så jag är pigg imorgon! och imorgon kväll kommer mai och fai!! :D ska bli så kul. Jag har planeeeer för oss!! :D :D <3 <3 <3 Många många kramar från mig <3 <3 <3 <3
 
Här kommer lite bilder från Warsawa!
 
 
 
 
 
 
 
'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 kommentarer

Mamma

15 Oct 2015 23:48

Kul med så många Warsawa bilder. Ser nice ut! Längtar till Kaunas och att få träffa dig. Ska bli sjukt kul !

Pappa

16 Oct 2015 10:45

Härligt!

Isabelle

03 Jan 2016 20:12

Hej,

Jag har läst din blogg till och från under flera år nu, då jag fram och tillbaka försöka bestämma mig för att plugga till läkare eller ej. Jag är 20 år och har en ekonomisk bakgrund från gymnasiet.. Jag funderar på att läsa en sådan pre medical studies i Stockholm för att sedan ansöka om att studera utomlands. Det enda som hindrar mig är terminsavgifterna och levnadskostnader.. Har du någon uppfattning över hur mycket det kostar per år och kan man finansiera studierna genom csn lån?

Du är en inspiration!

Hade varit kul om du kunde svara till mailen.

Bästa hälsningar
Isabelle Johansson

Kommentera

Publiceras ej